04/27/2023
Competiția este organizată de către Ministerul Educație Naționale prin Inspectoratul Școlar Județean Bistrița -Năsăud.
Ediția cu numărul 15 se desfășoară în Bistrița cu sprijinul Primăriei Bistrița, Palatul Culturii -Bistrița și ANPCDEFP. Ca și colaboratori s-au alăturat Complexul Muzeal Bistrița – Năsăud și creator popular Virginia Linul.
Comisia de organizare a competiției naționale din partea Inspectoratul Școlar județean Bistrița – Năsăud
Președinte – Inspector Școlar General Cristian Nicula
Vicepreședinte- Inspector Școlar pentru Proiecte și Programe Doina Macarie
Secretar – informatician Mariana Leșanu – CNAM
Secretar comisii
Mircea Zinveliu – Liceul Teoretic Sanitar
Florin Bindea – Șc. Gim. Viorel Nimigeanu – Nimigea de Jos
Cristina Telcian - metodist CCD BN
Membri – inspectori școlari, directori ai instituțiilor de invățământ din județ, coordonatori de proiecte educative și alte cadre didactice implicate în proiecte.
Comisia centrală este alcătuită din inspectori școlari pentru proiecte educaționale din Inspectoratele Școlare Județene și municipiul București, însumând un număr de 36 membri, fiind coordonată de doamna președinte executiv Marinica Stoian inspector general în cadrul Ministerului Educației,
Președinte - doamna Mădălina Soveja ANPCDEFP
Din partea agenției au participat Ileana Racoviceanu responsabil comunicare ANPCDEFP, precum și doamna Alexandra Aramă - expert Etwining.
Scopul concursului este de a valoriza și promova produsele finale din cadrul proiectelor finanțate prin programele europene din domeniul educației, stimulând creativitatea, inovația și spiritul antreprenorial precum și diseminarea experiențelor pozitive avute în cadrul mobilităților.
Concurs Național „Made for Europe” este o competiție organizată anual care valorifică munca elevilor și a profesorilor coordonatori din cadrul proiectelor Erasmus+ și eTwinning făcând vizibilă imaginea instituțiilor de învățământ preuniversitar participante în proiecte.
La etapa națională a concursului participă elevii care au obținut cel puțin 90% din punctajul maxim acordat la etapa județeană.
Anul acesta participă toate cele 40 de județe și municipiul București cu 138 de elevi și 41 de profesori însoțitori.
Evaluarea se realizează timp de 2 zile, în șase sesiuni de câte 12 elevi împărțiți în 12 grupe.
Produsele înscrise în concurs vor constitui obiectul expozițiilor/ târgurilor educaționale deschise publicului, unde vizitatorii vor avea posibilitatea să aprecieze, prin intermediul unui buletin de vot, care este cel mai original, mai util și cel mai interesant produs final expus.
În cadrul evaluării finale există și o probă de prezentare la care se va acorda punctaj conform unor grile stabilite de comisie.
Produsul cel mai apreciat de către publicul vizitator primește premiu de popularitate.
În fiecare zi din cadrul concursului, organizatorii oferă concurenților posibilitatea vizitării atât a orașului cât și a județului. Cei care au programate prezentările pot vizita, ghidat, orașul iar grupele care prezintă în altă zi participă la o excursie prin județ, după următorul itinerar: Muzeul Memorial „George Coșbuc”, comuna Coșbuc , muzeul Costumului Popular „Virginia Linul”, unde participanții i-au parte la un atelier de înșirat mărgele, Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii”, Salva, vizitarea Izvoarelor minerale la Sângeorz Băi, Muzeul de Artă Comparată cu atelier de olărit inclus și nu în ultimul rând vizită la Muzeul Memorial „Liviu Rebreanu”, cartier Liviu Rebreanu, Năsăud.
Pe parcursul desfășurării acestui concurs masa de prânz și cina este servită la Liceul Tehnologic Special „Sfânta Maria”, iar pe această cale îi multumim domnului director Lișcan Gavril pentru susținere, precum și tuturor instituțiilor de învățămând implicate în buna desfășurare a activităților.
Alături de noi s-au aflat și voluntarii de la Consiliul Local al Tinerilor care au dat dovadă de implicare, seriozitate și multă responsabilitate.
Mulțumim în mod special doamnei director prof. Monica Buboly pentru găzduirea acestui eveniment de anvergură națională precum și tuturor colegilor din CNAM implicați.
Competiția nu ar fi putut avea loc fără sponsorii concursului:
Sponsor principal – MISS GRUP
Sponsori – Amicii Building, Clinica Alteo, TeraPlast, Cofetăriile Cristina,, Crama Hărșianu, SC Carmolact, Restaurantele Lordinu și Villa, Hotelurile Metropolis și Coroana de Aur, Blacteea COM SRL, Restaurant Someșul.
Bibliotecar, Nicoleta Paula Butuza